понеделник, 4 март, 2024 година.

Катар освободи седем от общо осем бивши служители на индийските военноморски сили, които бяха осъдени на смърт, но впоследствие присъдите им бяха заменени с различни срокове затвор, предаде индийската новинарска агенция Прес Тръст ъф Индия (ПТИ).

Един от най-високопоставените индийски дипломати – Винай Кватра, заяви, че индийският премиер Нарендра Моди не е спирал да следи отблизо развитието по случая и никога не се е отказвал от инициативи, които биха върнали индийските граждани у дома. Седемте индийски граждани са пристигнали в Делхи днес около обяд.

Винай Кватра заяви пред журналисти, че Моди утре ще пътува до катарската столица Доха, след като приключи двудневното си посещение в ОАЕ. Той посочи, че пътуването е планирано отдавна. Делхи продължава да работи с катарското правителство, за да осигури бързото завръщане на последния останал в Катар индийски гражданин.

Индийското външно министерство заяви, че Индия оценява високо решението на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, позволило на индийците да бъдат освободени и да се приберат обратно в Индия. „Индийското правителство приветства освобождаването на осемте индийски граждани, работещи за компанията „Дахра глобал“ (Dahra Global), които бяха задържани в Катар“, заяви външното министерство.

„Седем от общо осем души са се прибрали в Индия. Оценяваме решението на китайския емир да даде възможност за освобождаването и завръщането у дома на тези граждани“, се казва в кратко изявление.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ПТИ)