петък, 24 май, 2024 година.

Китайският президент Си Цзинпин и гостуващият президент на Русия обсъдиха в неформална обтановка стратегически въпроси, предаде китайската агенция Синхуа.

Срещата им се състоя в държавната резиденция Чжунанхай“ в Пекин. Путин и Си в непринудена обстановка, на чаша чай са обменили мнения по стратегически въпроки, представляващи общ интерес, допълва агенцията.

Си е заявил, че е готов да остане в близък контакт с Путин, за да не насочи развитието на китайско-руските отношения в правилната посока.

Руският президент каза, че иска да запази близка комуникация със Си, за да се приложи на практика значимия консенсус, постигнат между тях.

Си е заявил, че Китай подкрепя организирането на международна мирна конференция, призната от Русия и от Украйна в подходящото време и с равнопоставено участие и откровени дискусии по всички варианти за постигане на мир.

Путин е заявил, че Русия цени обективната, справедлива и балансирана позиция на Китай по украинския въпрос. Путин е добавил, че Русия приветства това, че Китай продължава да играе важна и конструктивна роля в намирането на политическо решение на украинския въпрос.