сряда, 21 февруари, 2024 година.

Румънската гранична полиция е разкрила 9524 незаконните действия миналата година, което е с 11 процента повече спрямо предходната. Наложени са санкции за над 11 милиона леи, докато през 2022 година сумата е била 9,6 милиона леи. Това става ясно от информация, публикувана на официалната страница на структурата в Интернет.

“С около 30 процента е намаляла нелегалната миграция по маршрута през Западните Балкани. Сърбия остава основната транзитна държава за „изход“ от региона към Хърватия и Унгария. През 2023 г. влизанията в Румъния от Сърбия са намалели изключително много, с 94,2 процента“, се казва в доклада за дейността на граничната полиция.

Около 4400 украински граждани са се опитали да влязат незаконно в Румъния през изминалата година. В повечето случаи нелегалните мигранти са се придвижвали организирано. Задържани са общо 728 водачи, превозвачи или помощници на нелегални мигранти. Това е с около 30 процента повече от предходната година.

Публикуваните данни показват също, че през 2023 г. е регистриран най-големият обем на задържаните цигари за последните пет години. Разкрити са 427 случаи на контрабанда и митнически измами. Конфискувани са повече от 5,5 милиона пакета цигари с пазарна стойност над 95 милиона леи. Идентифицирани и иззети са били почти 17 тона тютюн и 31 тона тютюн за наргиле. В този контекст са били разбити три организирани престъпни групи, в които са участвали 47 души.

През изминалата година граничните полицаи са разкрили още 229 откраднати автомобила и са задържали 44 лодки (включително на трима български рибари), които са участвали в бракониерска дейност.

Румънската гранична полиция е предотвратила 517 опита за незаконен превоз на отпадъци.