сряда, 19 юни, 2024 година.

Победата на френския „Национален сбор“ и добрите резултати на други националистически партии в цяла Европа променят контекста в Европейския парламент безспорно. Те ще имат сега над една четвърт от местата в Европейския парламент, каза в интервю за БТА Огнян Атанасов, заместник-директор на дирекция „Юридически и институционални въпроси“ в университета „Париж 1 Пантеон-Сорбона“.

„Но първо, няма да успеят да направят мнозинство и второ – разделението между тези партии според мен няма да доведе до голяма коалиция на националистическите организации“, заяви Атанасов, който е доктор по международно право.

Той даде за пример разграничаването на френската партия от „Алтернатива за Германия“ и факта, че тя иска сближаване с „Италиански братя“ на Джорджа Мелони, само че министър-председателката на Италия и лидерка на тази формация не се е изказала още по този въпрос.

В края на май френската политическа сила скъса отношенията си с проблемните си съюзници от „Алтернатива за Германия“, която бе изключени от групата „Идентичност и демокрация“ в Европейския парламент – част от която е френският „Национален сбор“ – след серия от скандали с един от ръководителите ѝ, Максимилиан Кра.

Атанасов коментира и шокиращия ход на френския президент Еманюел Макрон да насрочи за края на юни парламентарни избори след поражението на неговата партия „Ренесанс“ на евровота.

„Бързината на решението на Макрон и фактът, че той се включи на живо вчера в предаването само 30 минути след обявяването на резултатите показва, че това решение всъщност е добре обмислено“, каза Атанасов. Според него „няма политическа сила, която е по-подготвена от „Ренесанс“ за бързи, предсрочни избори във Франция“.

По думите му мажоритарната система на изборите във Франция ще направи така, че на втори тур най-вероятно сблъсъкът в различните избирателни райони ще бъде точно между тези две партии.

„Оттам има две хипотези – или „Ренесанс“ ще спечелят и ще успеят да реализират пълно мнозинство в парламента – нещо, което нямат в момента, или „Национален сбор“ ще продължи да изненадва и ще доминира. Тогава Макрон ще трябва да назначи министър-председател от „Национален сбор“, но това ще означава, че те ще управляват заедно с Макрон 3 години до следващите президентски избори, което ще намали тяхната подкрепа, която имат в качеството си на опозиционна партия в момента“, прогнозира Огнян Атанасов.

„Италиански братя“ и „Национален сбор“ имат съществени различия например по отношение на войната в Украйна. Мелони е сред най-отявлените привърженици на оказването на подкрепа за Украйна срещу руската инвазия, докато „Национален сбор“ е против изпращането на оръжия в помощ на Киев.