петък, 14 юни, 2024 година.

Провеждане на референдум за Букурещ успоредно с парламентарните избори в Румъния през декември тази година предлага кметът на града Никушор Дан. В интервю за Диджи24 той коментира, че румънската столица има проблеми, свързани с пари, урбанизъм и градски зелени площи.

„Букурещ има огромен дефицит, защото голяма част от бюджета му отива по секторите (административните райони на града -бел.ред.) и общината не може да инвестира в транспорт, здравеопазване, образование. С одобрението на Общинския съвет ще свикам местен референдум как да се разпределят парите между Столичната община и секторните кметства”, каза Никушор Дан.

По думите му парите едва стигат, за да се поддържа вече съществуващата инфраструктура.

“Не можем да мислим за разширяване на обществения транспорт, не можем да мислим за нови болници, не можем да мислим за нови корпуси за университетите в Букурещ, които биха могли да привлекат десетки хиляди чуждестранни студенти в Букурещ и да поставят Букурещ на академичната карта. Вместо това имаме бордюри върху бордюри, павета, които заменят други павета и теменужки, които заменят други павета“, коментира Никушор Дан.

Според него е най-логично референдумът да се проведе успоредно с парламентарния вот, за да не се правят допълнителни разходи за организиране на изборния процес.

“Местният референдум не обвързва парламента, но е важен инструмент за натиск”, каза в заключение кметът на Букурещ.