сряда, 19 юни, 2024 година.

Рекорден брой кандидати участват в тазгодишните общи избори в Обединеното кралство на 4 юли.

Повече от 4500 кандидати ще се надпреварват в 650 избирателни района в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Това означава 35,7-процентно увеличение на кандидатите в изборите на 4 юли спрямо предишния вот през 2019 година.

Консерваторите продължават да изостават зад лейбъристите преди общите избори във Великобритания

Увеличението на бройката идва основно от това, че крайнодясната партия „Реформирай Обединеното кралство“ се отказа от обещанието си да не се противопоставя на консерваторите. Зелената партия също има повече кандидати, а Работническата партия на Великобритания за първи път ще участва в общи избори.

Наблюдава се и голям скок в броя на кандидатите от по-малки партии и независимите кандидати. Тим Бейл, професор по политика в университета Queen Mary в Лондон, каза за Би Би Си, че „на практика всяка европейска страна, включително Обединеното кралство, е свидетел на фрагментация на партийните си системи“. Според него гласоподавателите в днешно време са много по-нелоялни отпреди и в много от случаите смятат, че „старите“ партии не са успели да постигнат очакваните резултати или са ги изоставили.