събота, 18 май, 2024 година.

Френската неправителствена организацията „Репортери без граници“ (РБГ) обяви старта на нов рускоезичен информационен канал – „Свобода нюз“ – като част от своя сателитен пакет, на който беше даден старт през март за „противодействие на цензурата и пропагандата“ в Русия, предаде Франс прес.

Според прессъобщение на НПО новият канал, чиято цел е „всекидневно да предоставя независими и надеждни новини на руски език на аудиторията по целия свят“, ще включва съдържание от руската разследваща медия „Инсайдър“.

Други сътрудничества с „известни медии и журналисти“ ще бъдат добавени към сателитния пакет „Свобода“, представен през март от РБГ в Европейския парламент.

Емисиите на „Свобода“, изготвени предимно от руски журналисти, които е трябвало да заминат в изгнание след инвазията в Украйна, са насочени към зрителите в Русия, както и към рускоговорящата аудитория в съседните страни, като Беларус и районите на Украйна, окупирани от руските сили.

Понастоящем пакетът включва 11 радио- и телевизионни канала, включително „Радио Сахаров“ и „Утре Беларус“ – „динамичен нов новинарски канал от Беларус, създаден в резултат на партньорството между две независими беларуски медии – „Еврорадио“ и „Маланка“. Дългосрочната цел е да бъдат създадени до 25 такива канала, посочва АФП.

Проектът, финансиран от френска неправителствена организация, се възползва от възможностите за излъчване на сателитния оператор „Ютелсат“ (Eutelsat). Според РБГ програмите ще достигнат до 4,5 милиона домове със сателитни чинии в Руската федерация и „около 800 000 в окупираните територии на Украйна“, отбелязва АФП.