сряда, 19 юни, 2024 година.

Резултатът от евроизборите на независимия кандидат Фидиас Панайоту предизвика „земетресение“ в Република Кипър, заяви в интервю за БТА политологът Янос Кацуридис, който коментира изборните резултати.

Янос Кацуридис е доцент по политология, координатор на докторска програма „Международни отношения и европеистика“ в катедра „Политика и управление“ на Юридическия факултет на Университета в Никозия.

Политологът определя изборните резултати като абсолютен прецедент за страната. Голяма подкрепа спечели независимият кандидат Фидиас Панайоту, чийто резултат от вота е почти 20 процента, отбеляза Кацуридис. Това, по думите му, е нещо, което никога не се е случвало в Кипър, защото обикновено независимите кандидати взимат мeжду 1 и 2 процента. Двадесет и четиригодишният Панайоту се нареди на трето място, след двете големи партии. Всички останали партии от мейнстрийма изгубиха гласове и единственият истински победител, освен независимия кандидат, е крайната десница, която увеличи подкрепата за себе си, посочи политологът. Всичко това според него не се е случило изневиделица, а е процес от последните 10-12 години.

Всички партии, които подкрепят националното правителство, загубиха гласове, каза Янос Кацуридис. Двете основни партии, които бяха в опозиция също загубиха подкрепа, което означава, че сме в много нестабилна ситуация и единственият истински победител е крайнодясната партия. Не съм сигурен какво означава това за Кипър, от една страна е интересно, но от друга е обезпокоително, защото държавата има нужда да бъде управлявана ефективно, смята политологът.

Два са според него основните изводи от изборите – избраният за евродепутат независим кандидат реално няма нищо общо с политиката. Той каза по време на кампанията, че не е политик, не разбира нищо от политика и от проблемите на Европейския съюз, но има желание да се научи. Вторият извод е възходът на крайната десница, която за първи път ще представя Кипър в европарламента с един евродепутат.

В общоевропейски план виждам, че за ЕС картината след изборите не се променя драматично, трите големи политически партии продължават да имат преимущество в Европейския парламент. Така че не очаквам големи промени в Европейския съюз след евроизборите, но предвид резултата на крайната десница, очаквам именно те да бъдат основни играчи през следващите пет години, заяви Янус Кацуридис пред БТА.