събота, 20 април, 2024 година.

Британският премиер Риши Сунак заяви, че контролът на нелегалната имиграция е по-важен от членството в Европейската конвенция за човешките права, което е сигурен знак, че той е готов да загърби международните ангажименти на Обединеното кралство само и само да осъществи депортирането на мигранти в Руанда, пише „Таймс“.

Премиерът намекна, че ако Страсбург блокира опита му да депортира търсещи убежище на Острова, той е готов да оттегли страната от конвенцията, което ще зарадва десницата в Консервативната партия. В същото време твърдата му позиция, че няма да позволи „чуждестранен съд“ да се намеси в британската политика, което е „фундаментално за британския суверенитет“, както се изрази, ще предизвика тревога като цяло в неговата партия, след като някои министри от кабинета предупредиха да не се напускат Европейската конвенция за човешките права, коментира „Таймс“.

Въпреки увеличаването на потока от малки лодки с мигранти през Ламанша от началото на тази година, Сунак заяви, че е твърдо решен да контролира нелегалната имиграция и че говори като човек, който идва от семейство на имигранти.

„Страната ни е изградена върху идеята за справедливост. Това е основно за нашия национален характер. Разбира се, ние сме гостоприемни и толерантни хора и моята лична история е пример за това. Всичко обаче трябва да бъде честно и не е правилно, когато някои прескачат опашката, идват тук незаконно и след това оказват натиск върху обществените услуги“, изтъкна Сунак.

Рекорден брой мигранти са преминали през Ламанша от началото на годината