четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Евроизборите в Малта приключиха с доста изненадващ, както за самите партии, така и за анализаторите резултат. Едно е сигурно – в тях за пореден път изпъкна харизматичната фигура на Роберта Мецола, която събра рекорден брой гласове в историята на изборите в Малта.

В специално интервю за БТА журналистът от „MaltaToday“ Карл Ацопарди коментира изборите, приоритетите на новоизбраните евродепутати от Малта, отношението на малтийците към Европа и възможността Роберта Мецола да наследи Урсула фон дер Лайен.

Според Ацопарди случилото се този уикенд е изненадало всички, защото социологическите проучвания, както по отношение на избирателната активност, така и на резултатите, са били съвсем различни. Очакванията бяха избирателната активност да е по-ниска – около 68-69 на сто , а тя е по-близо до 73-74 на сто, същата като при европейските избори през 2019 година. Прогнозите за резултатите също се оказаха грешни, те предвиждаха разлика от 27 00 -28 000 гласа, а тя е доста по-малка. Този резултат е показателен, тъй като е най-малката разлика между Лейбъристката и Националистическата партия на европейски избори, отбелязва журналистът. Например на общите избори през 2022 г тя е била 36 000 – 37 000 гласа , но сега е намаляла значително. Най-големият фактор е Роберта Мецола, която се ползва с широка подкрепа в цялата страна и това води до по-добри резултати за Националистическата партия, отбелязва Карл Ацопарди.

Според журналиста от „MaltaToday“ в предизборната кампания са се коментирали теми като отбраната и данъчното облагане, но основният акцент все пак е бил върху местните теми. Това е вид тест за правителството и опозицията и показва, че налице е известно свръхнапрежение. Ацопарди наблегна отново на факта, че голямата разлика я прави Роберта Мецола и би било интересно да се разбере какви резултати ще се получат без нейното присъствие.

Малтийският журналист смята реалистично, че с едва шестима депутати в сравнение със страни като Франция и Германия, е трудно да се направи каквото и да е. Избирането на Роберта Мецола за председател на ЕП обаче ясно показва, че в Европа има възможност за всички. „Трябва все пак да сме реалисти и не мисля, че със само шест места, Малта ще започне да диктува политиката на ЕС“, подчертава той. Според него е хубаво да има хора като Мецола и Алекс Салиба, който успя да спечели битката с големи компании като „Епъл“ за еднакви зарядни и портове за всички устройства. „Имаме същите проблеми като Италия, Испания, Гърция – миграцията, данъчното облагане, но ние сме малка страна и сме остров. Ще видим какво ще се случи“, заяви Карл Ацопарди.

Малтийският журналист не изключи възможността Роберта Мецола да наследи Урсула фон дер Лайен, но подчерта, че хората искат тя да е новият национален лидер. „Последните 2-3 години бяха отлични за нея . Хората искат и резултатите от тези избори отново го показват тя да се върне в страната и да отправи предизвикателство към управлението на Лейбъристката партия“, заключава Карл Ацопарди.