понеделник, 22 юли, 2024 година.

Румъния да бъде инвестиционната врата на държавата Катар в ЕС. Такова желание е изразил румънският премиер Марчел Чолаку по време на посещението си в близкоизточната държава, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба, изпратено и до БТА.

“Анализираме проекти на стойност над 15 млрд. евро”, е информирал Чолаку и е предложил на премиера на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани създаването на работна група, която да заработи много бързо, в рамките на максимум един месец.

Като приоритет по отношение на инвестициите Чолаку е посочил пристанището в Констанца, което по думите му се е превърнало в най-важния разпределителен център на Черно море за Централна и Източна Европа. Румънският премиер е откроил и инфраструктурни проекти като развитието на капацитета на международното летище Тимишоара, финансиране на изграждането на магистралата Комарник-Брашов и модернизацията на железопътната линия Предял-Брашов.

„Държавата Катар е уважаван посредник в сигурността в Близкия изток, точно както Румъния е признат фактор за стабилност в Източна Европа. Точно затова съм тук, за да изпратя силно послание, че Румъния е с Катар, така че заедно със Съединените щати и партньорите в Европейския съюз да подкрепяме мирните усилия и да възстановим сигурността в Близкия изток“, е казал още Марчел Чолаку. По думите му е необходима балансирана позиция, за да бъдат насърчени страните “да проявят незабавна сдържаност, за да предотвратят опасни събития“.

“Румъния е готова да се присъедини към регионалните и международните усилия, за да бъде част от едно конструктивно решение, което избягва разширяването на конфликта в Близкия изток. Ролята на актьор със значително регионално влияние беше наскоро демонстрирана от държавата Катар в улесняването на преговорите, които доведоха до безопасното освобождаване на заложниците от ивицата Газа, включително някои хора, които притежават румънско гражданство“, е подчертал Чолаку.