вторник, 23 април, 2024 година.

Румънското правителство ще одобри днес инвестиция от 600 милиона евро за строежа на магистрала А7 „Молдова“, която ще свърже южна и североизточна Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

„Днес имаме добра новина за магистрала „Молдова“: идваме с финансиране от 600 милиона евро от Европейската инвестиционна банка. Сумата представлява половината от необходимия бюджет за изграждането на (магистрала) А7“, заяви днес румънският премиер Марчел Чолаку на заседание на правителството.

Магистрала А7 „Молдова“ трябва да свърже южната историко-географска област Мунтения със североизточна Румъния до границата с Украйна. Дължината на магистралата е около 450 км от град Плоещ до Сирет, на границата с Украйна, отбелязва информационният сайт Хотнюз. Някои участъци от пътя следва да бъдат завършени през тази година, посочва Хотнюз. Участъкът от Плоещ до Пашани (около 320 км) е включен във финансирането по Националния план за възстановяване и устойчивост, като основното условие е проектите да бъдат завършени до 2026 г.

Премиерът Марчел Чолаку съобщи на днешното заседание за придвижването на още един проект в Североизточна Румъния на стойност над 550 милиона евро, който по думите му „значително ще отпуши движението по много натоварен път в района с голямо икономическо въздействие за товарния транспорт“. Чолаку каза, че са одобрени технико-икономическите показатели за изграждане на обходния път при град Гура Хуморулуй (окръг Сучава, Североизточна Румъния).

Премиерът каза също, че правителството ще одобри и модернизацията на железопътната отсечка Предял – Букурещ – Констанца.

„Имаме и големи инвестиции в железопътния сектор, които набират скорост. Одобряваме модернизацията на железопътния участък Предял – Букурещ – Констанца, проект на стойност 500 млн. евро. Това ще ни позволи да пътуваме с влак от Букурещ до планините и морето със скорост, близка до тази, която днес се случва в останалата част на Европа“, каза Марчел Чолаку.