петък, 24 май, 2024 година.

Русия и Китай заявиха днес, че искат да бъде избегната нова ескалация на войната в Украйна, косвено хвърляйки вината за подобно развитие върху Запада, в съвместно комюнике, публикувано от Кремъл след срещата в Пекин между президентите на двете държави Владимир Путин и Си Цзинпин, предаде Франс прес.

В текста на комюникето се казва, че Пекин и Москва смятат за необходимо по-специално да се избегне всяко решение, което би могло „да допринесе за удължаване на военните действия и нова ескалация на конфликта“ – формулировка, която изглежда е насочена към европейците и американците, тъй като Кремъл постоянно повтаря, че именно западните оръжейни доставки за Украйна удължават войната.

В съвместното комюнике, в което се използва приемлив за Путин език, се посочва също, че „трайното уреждане на украинската криза“ изисква спазване на „принципа на неделимост на сигурността“ – понятие, използвано от Москва, за да оправдае инвазията си. Кремъл твърди, че сближаването между Киев и Запада представлява заплаха за Москва и че сигурността на Украйна не може да бъде постигната за сметка на тази на Русия.

Пекин и Москва също така подчертаха значението на диалога за уреждането на конфликта. Русия заяви, че е готова за преговори само ако Украйна отстъпи петте области, за които Москва претендира и които окупира.