събота, 18 май, 2024 година.

Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна. Това заяви американският генерал Кристофър Каволи, който е върховен командващ на съюзническите сили в Европа. Това изказване той направи по време на пресконференция в Брюксел, предадоха световните агенции.

Украйна заяви днес, че забавя напредъка на руските сили в североизточната част на страната, където ситуацията остава, както каза Володимир Зеленски, изключително трудна. Москва води там офанзива, която позволи да се постигнат териториални придобивки, които са нейните най-големи такива от края на 2022 г., отбелязва Франс прес.

„В тесен контакт съм с украинските ни колеги и съм уверен в тяхната способност наистина да устоят“, каза Каволи.

За да се противопостави на тази офанзива, Киев настоява за ускоряване на оръжейните доставки и на мунициите, обещани от съюзническите сили и критикува много по-дългите срокове в тази насока.

Днес Каволи обаче увери, че значими оръжейни доставки се извършват сега. „Изпращаме им големи количества боеприпаси, големи количества системи за противовъздушна отбрана с малък обсег и значителен брой блиндирана техника в този момент“, допълни той.

Русия предприе на 10 май нова сухопътна офанзива в Харковска област, навлизайки от север в два грачни сектора – на Вовчанск и на Лукянци, населени места, разположени респективно на петдесетина и тридесетина километра от Харков.

Руските сили се възползват за този щурм от отслабването на украинските сили в последните месеци в момент, в който Киев страда от недостиг на мъже, които да отидат на фронта и от оръжия и боеприпаси заради закъсненията на западната военна помощ, отбелязва Франс прес.

Днес в Брюксел пък Роб Бауър, ръководител на военния комитет на НАТО заяви, че Русия напредва по-бързо, когато става дума за повишаване на промишлените й способности в областта на отбраната в сравнение на Европа и Северна Америка, предаде Ройтерс.