четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Главният прокурор на Русия обяви днес независимата медия „Москоу Таймс“ за „нежелана организация“, като на практика я забрани в страната, предаде Ройтерс.

„Работата на изданието е насочена към дискредитиране на решенията на ръководството на Руската федерация както във външната, така и във вътрешната политика“, пише в изявление, публикувано на сайта на прокуратурата.

В свое изявление „Москоу Таймс“ каза, че това „не е изненада“ и обеща да продължи да работи.

„Работата ни ще стане по-трудна. Всеки в Русия, който работи с нас по какъвто и да е начин, сега ще бъде изложен на риск от наказателно преследване. Но ние отказваме да бъдем заглушени“, се казва още в изявлението.

Сред бившите служители на изданието са много известни журналисти, включително Еван Гершкович, репортерът на „Уолстрийт Джърнъл“, който понастоящем е подсъдим в Русия по обвинения в шпионаж, които той и вестникът му категорично отричат.

„Москоу Таймс“ се премести в Нидерландия, след като Русия въведе строги закони за цензура малко след като започна инвазията в Украйна през февруари 2022 година. Преди това руските власти определиха изданието като „чуждестранен агент“, както и блокираха сайта му в Русия.