вторник, 23 април, 2024 година.

Канцеларията на руската главна прокуратура днес заяви, че е изпратила писма до западни страни, в които е поискала от тях да спазват международните задължения по отношение на правораздаването, докато разследват взривовете, засегнали газопровода „Северен поток“ и „актовете на тероризъм“ в Русия, предаде Ройтерс.

Москва е подразнена от приключилите без окончателен резултат разследвания, подети от някои чуждестранни сили, на експлозиите от септември 2022 г., засегнали газопроводите, по които се доставя руски газ за Западна Европа. Дания прекрати разследването си през февруари, след като Швеция приключи разследването си и предаде събраните доказателства на германски разследващи.

Руската главна прокуратура каза, че е изпратила писма до Кипър, Франция, Германия и САЩ, след като руски депутати и други официални представители са поискали информация за разследването. Тя каза, че е поискала от тези страни да й предоставят информация за възможното участие на физически лица и организации в планирането, организирането и финансирането на някои терористични актове в Русия, както и за взривовете по тръбопроводите „Северен поток“.

Прокуратурата не спомена изрично атаката срещу концертна зала в Москва миналия месец, при която бяха убити повече от 140 души, отбелязва Ройтерс. Кремъл свърза атаката с Украйна, въпреки че каза, че тя е била извършена от ислямисти. Украйна отрича да е замесена.

Русия и Западът си размениха обвинения за взривовете, засегнали „Северен поток“. Всяка от страните отрича да е замесена и никой не е поел отговорност. Кремъл заяви, че ситуацията, свързана с разследванията, граничи с абсурд.