събота, 20 април, 2024 година.

Секретариатът на ООН няма нито осъдителни думи, нито директни оценки за действията на Израел, изтъква Москва

Москва внесе проект на изявление на Съвета за сигурност на ООН, в което осъжда удара на Израел по иранското консулство в Дамаск. Това съобщи първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

„В резултат на дискусията, по споразумение с нашите ирански и сирийски колеги, разпространихме проект на изявление на Съвета за сигурност за пресата, осъждащо случилото се“, написа той в канала си в Telegram. – Това е още една възможност да проверим истинските намерения на нашите западни колеги. Да видим как ще потръгне работата по документа“.

Полянски обърна внимание на факта, че „последният път, когато Съветът за сигурност е обсъждал нещо подобно, беше преди 25 години, когато сградата на китайското посолство в Белград беше разрушена в резултат на удар на НАТО“, а китайските колеги припомниха това по време на среща на 2 април.

Дмитрий Полянски изрази съжаление, че „секретариатът на ООН няма нито осъдителни думи, нито директни оценки“ за действията на Израел.

„Западната тройка говори за какво ли не, но не и за въздушен удар по дипломатически обект“, отбеляза той.

„Ние дадохме своята оценка за случилото се и в края на тази безсмислена дискусия попитахме нашите колеги от Съвета за сигурност: какво ще стане, ако дипломатическата мисия на друга държава бъде атакувана? Член на Съвета за сигурност? Западна държава? Пак ли няма да имате думи на осъждане и съболезнования?“, написа руският дипломат в ООН.

Според Полянски обаче отговор на въпросите на Русия не е имало.
„Подчертахме, че в случай на по-нататъшна ескалация на ситуацията, отговорността за това ще падне върху Съединените щати, Великобритания и Франция, които така и не намериха сили да осъдят израелската атака“, подчерта първият заместник-постоянен представител на Руската федерация към ООН.