вторник, 23 април, 2024 година.

Русия приема решението на Южна Корея да наложи санкции срещу руски физически и юридически лица за „неприятелско“ и ще предприеме ответни мерки, заяви днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Република Корея наложи вчера санкции срещу два руска кораба, за които смята, че пренасят военни товари за Северна Корея, както и срещу две руски организации и двама руски граждани, свързани с ракетната и ядрената програма на Пхенян.

„Това е неприятелско действие на Сеул, което буди дълбоко съжаление. Подчертавам, че налагането на нелегитимни санкции ще има негативно влияние върху отношенията с Русия“, заяви Захарова пред репортери по време на редовната седмична пресконференция.

„Русия развива добросъседски отношения с приятелска Северна Корея според нормите на международното право, без да заплашва международната сигурност“ допълни тя.

Отношенията между Москва и Пхенян се засилиха, след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун миналата година предприе обиколка на Далечния изток на РФ.

Миналата седмица Русия наложи вето на резолюция на ООН относно мониторинга дали се спазват санкциите, наложени от международната организация на Северна Корея заради нейните ядрена и ракетна програма.

Захарова повтори днес, че Москва продължава да се придържа към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН по отношение на Северна Корея, но допълни, че санкциите срещу нея не работят по план.

„Ясно се вижда, че безкрайните санкции са напълно безполезни за постигането на поставените цели. Те водят до финансова и икономическа блокада на цялата държава с последствия за населението ѝ“, заяви тя.

Захарова обвини САЩ, че искат да предизвикат „нестабилност“ на Корейския полуостров.

„Явно на Южна Корея ѝ липсва имунитета да се защити от външното влияние на Вашингтон“, заключи тя.