четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Русия ще следи внимателно укрепването на позициите на десните сили в Европейския парламент. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в първи коментар на резултатите от европейските избори.

Песков отбеляза пред журналисти, че мнозинството в Европейския парламент ще бъде проевропейско и проукраинско, но добави:

„Виждаме също така увеличаване на популярността на десните партии. Тази динамика се вижда с невъоръжено око. Въпреки че засега проевропейците запазват лидерските си позиции, изглежда, че с течение на времето десните партии ще им дишат във врата. Затова внимателно наблюдаваме тези процеси“.

Помолен да коментира резултатите от изборите във Франция, където крайнодесният Национален сбор удържа категорична победа над пропрезидентската формация „Ренесанс“, Песков подчерта, че това е вътрешен проблем на Франция и увери:

„Въпреки широко разпространената в Европа и Америка клевета, ние не се месим във вътрешните работи на други държави“.

Председателят на парламентарната група на Национален сбор Марин льо Пен поддържаше традиционно близки отношения с Москва. Тя все пак се дистанцира от Русия след началото на нейната инвазия срещу Украйна през февруари 2022 г., но продължи да критикува президента Макрон за военната помощ, която оказва на Киев.

ЕНП печели 186 места в новия Европарламент