сряда, 19 юни, 2024 година.

Русия заяви днес, че е превзела още едно село в Югоизточна Украйна, в един от малкото райони, където украинските войски постигнаха напредък по време на голямата си контраофанзива миналото лято, предаде Франс прес.

„Формированията от Група войски „Изток“ продължиха да настъпват дълбоко в отбраната на противника и освободиха населеното място Старомайорске“, съобщи руското министерство на отбраната в ежедневната си сводка.

Украинската армия превзе това село миналия юли, в разгара на голямата си лятна контраофанзива, която като цяло беше неуспешна, но даде възможност да се възвърнат някои позиции в определени сектори, особено в Южна Украйна.

Село Старомайорске се намира в южната част на източната Донецка област, посочва АФП.

През последните месеци руските войски поеха инициативата на фронта, като миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че от началото на годината са завладени 880 кв. км територия и около 50 населени места. На 10 май руските сили започнаха офанзива и в Харковска област, като превзеха няколко града, преди да бъдат отблъснати от подкрепления, изпратени от Киев.