понеделник, 4 март, 2024 година.

Русия е използвала хиперзвукова ракета „Циркон“ в Украйна за първи път от началото на войната, избухнала преди близо две години, заявиха украински изследователи, цитирани от Ройтерс.

Предварителен анализ е стигнал до заключението, че Русия е ударила Киев с такова оръжие миналата седмица, написа днес в „Телеграм“ ръководителят на Киевския научно-изследователски институт за криминалистични експертизи Олександър Рувин.

Ако бъде потвърдено, това развитие означава, че противовъздушната отбрана на Украйна ще се сблъска с ново предизвикателство, отбелязва Ройтерс.

Рувин каза, че неговият институт е завършил предварителния анализ на фрагменти от руски ракети след нападението на 7 февруари срещу Киев. Той разпространи и видеоклип на предполагаемите отломки от ракета, на които се виждат специфични маркировки.

„В този случай виждаме елементи, които са характерни за руската ракета „Циркон“ с надпис 3M22. Части и фрагменти от двигателя и механизмите за управление имат специфични маркировки“, написа Рувин.

Министерството на отбраната на Русия за момента не е отговорило на запитването на Ройтерс за коментар.

Русия твърди, че нейната хиперзвукова ракета „Циркон“ има обсег от 1000 километра и се движи девет пъти по-бързо от скоростта на звука. Според военни анализатори хиперзвуковата скорост може да означава значително намаляване на времето за реакция на противовъздушната отбрана и възможност да бъдат атакувани големи, дълбоко разположени и укрепени цели, отбелязва Ройтерс.