събота, 2 март, 2024 година.

Външните министри на Франция, Германия и Полша – Стефан Сежурне, Аналена Бербок и Радослав Шикорски – ще се срещнат днес следобед в парижкото предградие Ла Сел Сен Клу, за да обсъдят задълбочаването на сътрудничеството във външните работи и сферата на сигурността, предаде ДПА.

Агенцията уточнява, че основните теми на срещата във формата, известен като „Ваймарски триъгълник“, се очаква да бъдат руската дезинформация и подкрепата за Украйна.

Сежурне заяви, че с колегите си ще се фокусират върху опитите на Русия да отслаби и раздели европейските демокрации, намесвайки се в изборите чрез разпространение на фалшива информация. Той допълни, че и трите страни са станали жертва на дестабилизиращата стратегия на Москва.

ДПА припомня, че Сежурне зае поста си преди месец в рамките на правителствени рокади във Франция, докато Шикорски стана външен министър на Полша през декември миналата година, след като оглавяваше полската дипломация между 2007 и 2014 г., в предишното правителство на премиера Доналд Туск.