неделя, 21 юли, 2024 година.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи, че е предотвратила опит за терористично нападение срещу православна църква в южната част на страната, предаде Ройтерс, позовавайки се на руската държавна новинарска агенция ТАСС.

Според ТАСС ФСС е заявила, че гражданин на неназована към този момент държава от Централна Азия е планирал нападението в град Майкоп, столицата на република Адигея в Северен Кавказ.

„Терористът се е подготвял да нападне религиозна институция (православна църква) в град Майкоп и да убие нейното духовенство и охрана, след което да подпали сградата“, се казва в изявление на службата за сигурност, цитирано от ТАСС.

През последните месеци ислямисткото насилие отново се разрази в района на Северен Кавказ, който през 90-те на миналия век и в началото на новото хилядолетие беше раздиран от войни и бунтове, тръгнали първоначално от Чечения. Миналия месец 22-ма души бяха убити при едновременни нападения срещу църкви, синагоги и полицейски контролно-пропускателни пунктове в два града в република Дагестан.

През март при нападение, за което пое отговорност терористичната групировка „Ислямска държава“, бяха убити 145 души в концертна зала в Подмосковието. По-късно Русия арестува заподозрените стрелци заедно с редица предполагаеми съучастници, предимно граждани на Таджикистан, които в момента очакват съдебен процес.

От ФСС съобщиха, че заподозреният за предполагаемата атака в Майкоп е член на забранена международна терористична организация, чието име бе посочено. Федералната служба за сигурност съобщи, че разследващите са иззели знаме и други материали въпросната организация, както и нож и компоненти за сглобяването на запалително устройство.