четвъртък, 23 май, 2024 година.

Надничайки изпод шапката си и с покрито лице, руснак, който се воюва на страната на Киев, описа пред Ройтерс безмилостните битки в североизточната украинска Харковска област, където силите на Москва откриха нов фронт миналата седмица.

„Ситуацията е сложна, интензивността висока, има бой на близо всеки 10 минути“, заяви минометчикът, идентифицирал се с позивната си Вини.

Той е боец от Легион „Свобода за Русия“ – групировка, която се е обявила срещу руския президент Владимир Путин и се бие на страната на Украйна.

Украйна е изпратила подкрепления, включително Легиона и две други групировки, съставени от руски граждани, за да засили отбраната срещу руското настъпление в северната украинска Харковска област, което започна преди около седмица.

„Месомелачката, в която те все още изпращат хората си, е невъобразима“, разказа Вини, описвайки руските загуби, докато руската пехота се опитва да навлезе още по-дълбоко в Украйна.

И двете страни в конфликта съобщават, че противникът им търпи тежки загуби – твърдения, които не може да бъдат проверени по независим път, отбелязва Ройтерс.

Заместник-командирът на Легион „Свобода за Русия“ Максимилиан Андроников, познат с позивната си Цезар, заяви, че руските войници са станали по-иновативни.

„Научили са уроците от войната, използват доста умни тактики“, заяви той.

Една от особено жестоките иновации е разширеното използване на въздушни удари с бомби, тежащи стотици килограми. Русия има големи запаси от сравнително евтини авиобомби, останали от съветско време.

Руското настъпление към градовете Липци и Вовчанск, разположени северно от втория по големина град на Украйна Харков, започна в петък.

„Врагът има предимство в живата сила, макар и да няма толкова бойни машини, както преди“, заяви Андроников, коментирайки положението край Харков. Според него руските сили изпращат видимо по-малко бронирани машини, но са способни да изстрелват в пъти повече артилерийски снаряди и дронове от украинските сили.

„Усещаме недостиг. Разбираме добре, че ако нямаше такъв, врагът нямаше да постигне такива успехи тук или в Донбас“, коментира той неравния артилерийски потенциал, проблем, който Украйна изпитва остро през последните шест месеца.

Той разкритикува ограниченията, поставени от някои украински съюзници върху използването на техните оръжия за удари по Русия, като каза, че това възпрепятства способността на Киев да отвърне на удара на северния фронт, където линиите са на няколко километра от руската територия.

Украински войници отдавна се оплакват, че ограничението дава на Русия щит, позволявайки на силите ѝ да предприемат атаки от другата страна на границата, без да излагат на риск логистиката си.

„Това е проблем. Има цял списък с оръжия, които получаваме, но досега нямаме право да ги използваме на територията на Русия. Врагът безнаказано използва факта, че руската територия не може бъдете ударена“, каза в заключение Андроников.