понеделник, 15 април, 2024 година.

Жител на руската Омска област в Сибир бе осъден днес на 12 години затвор за държавна измяна по обвинение в опит да предаде информация от военен характер на Германия, съобщиха днес регионалната прокуратура и службите за сигурност, предаде Франс прес.

Съдът е установил, че „през 2022 г. той е събрал класифицирана информация с военен характер и се е опитал да се свърже с представител на чужда държава, за да я предаде“, посочи в изявление прокуратурата.

Според същия източник мъжът е осъден за държавна измяна на 12 години затвор в наказателна колония със строг режим.

Според Ирина Руснак, говорителка на местния клон на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), цитирана от агенция Интерфакс, осъденият е бивш служител на военна компания и е „планирал да предаде“ информация на „германски представители“.

„Той е бил в постоянен контакт с чужденци, за да им предаде информация от военен характер и да замине да живее със семейството си в Германия“, уточнява говорителката.

ФСС е арестувала мъжа през юни 2023 г., след като иззела от него флашка, съдържаща данни за военна база в Омск и информация за високопоставени офицери на обекта, съобщи Интерфакс.

През последните години в Русия зачестиха съдебните процеси за шпионаж или държавна измяна, които винаги се провеждат при закрити врата и чиито подробности са секретни, посочва АФП.