събота, 18 май, 2024 година.

Руските сили опитват да се закрепят в северната част на града

„Руските войски не спират да обстрелват Волчанск с различни видове оръжия, танкове са навлезли в северната част на града“. Това заяви пред телевизионния канал „Киев24“ Игор Харченко, полицай от Волчанската териториална община на Чугуевский район на Харковска област, предава „Фокус“. Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи, че ще бъдат отделени допълнително 2 милиарда долара за външно военно финансиране на Украйна.

Харченко отбеляза, че в северните покрайнини на града има руски войски.

„Продължават уличните боеве. Обстрелът от противотанкови пушки, зенитни оръдия, артилерия и минохвъргачки не стихва. Танкове също са се преместили в северната част и обстрелват града“, заяви Харченко.

На 15 май говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Дмитро Лазуткин съобщи, че руските сили се опитват да се закрепят в северната част на Волчанск. Обхождат района на малки групи.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи, че ще бъдат отделени 2 милиарда долара за външно военно финансиране на Украйна.

Блинкен съобщи новината за допълнителната военна помощ на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Държавният секретар на САЩ отбеляза, че военната подкрепа от първия пакет нова допълнителна помощ на обща стойност 60 милиарда долара вече е на път за Украйна. Също така, според него, част от нея вече е доставена в Украйна.

„Но днес искам да добавя към това, като обявявам, че ще предоставим допълнителни 2 милиарда долара за външното военно финансиране на Украйна“, подчерта Блинкен.

Държавният секретар поясни, че тези средства ще бъдат заделени за първия по рода си фонд за отбранителни предприятия, който ще има три компонента. Една от тях ще се отнася до предоставянето на оръжие.