събота, 18 май, 2024 година.

Транссексуален политик от Русия каза днес, че се е върнал към биологичния си пол в необичайно послание на фона на репресиите срещу правата на представителите на ЛГБТИК+ общността в страната, предаде Ройтерс.

Роман Альошин, който по-рано носеше името Юлия Альошина и миналата година бе кандидат за губернатор на район в Сибир, каза, че е взел това решение по време на православния пост след период на „духовни терзания“.

„Прегледах стари албуми на моите предци, помолих се за тях и това ми помогна да се убедя, че съм мъж“, написа Альошин в „Телеграм“. „Аз съм патриот на своята страна, затова живея в Русия. Извинявам се на целия руски народ!“, се казва още в публикацията му.

Альошин, който се смята за първата открито транссексуална политическа фигура в Русия, не е отговорил на молбата на Ройтерс за коментар относно решението си да се върне към биологичния си пол.

Въпреки че се идентифицира като жена, през юли миналата година Альошин се отказа от кандидатурата си за губернатор на сибирския Алтайски край, позовавайки се на руското законодателство, което забранява законната и хирургическата смяна на пола.

През последното десетилетие Русия се ангажира с широкомащабни репресии срещу правата на ЛГБТ общността, която президентът Владимир Путин представя като доказателство за моралния упадък в западните страни.

Преди това Альошин се е появявал облечен в рокли и с дълга до раменете руса коса. Сега на профилната си снимка в „Телеграм“ той е с късо подстригана коса.