четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Злонамерените хибридни действия на Русия в страните от НАТО са източник на дълбоко безпокойство, заявиха днес президентите на Румъния, Полша и Латвия в съвместно изявление, публикувано по време на срещата на Букурещката деветка (Б9), в латвийската столица Рига, предаде Ройтерс.

В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, известен като Букурещката четворка, участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Страните от източния фланг на НАТО казват, че Русия използва различни тактики – от саботажи и кибератаки до незаконна миграция – за да ги дестабилизира заради подкрепата им за Украйна. Русия от своя страна многократно е отхвърляла обвиненията, че стои зад подобни действия, отбелязва Ройтерс.

„Дълбоко сме обезпокоени от неотдавнашните злонамерени хибридни дейности на Русия на територията на съюзниците, които представляват заплаха за тяхната сигурност“, се казва в съвместното изявление на румънският президент Клаус Йоханис, полският президент Анджей Дуда и латвийският им колега Едгарс Ринкевичс, които председателстват тазгодишната регионална среща на върха.

„Ще действаме както индивидуално, така и колективно, за да се справим с тези действия, ще повишим устойчивостта си и ще продължим да се координираме тясно, за да гарантираме, че Алиансът и съюзниците са подготвени да възпират и да се защитават срещу хибридни действия или атаки“, се казва в изявлението.

Днес полският министър-председател Доналд Туск заяви, че през последните седмици в Полша са били арестувани 10 души за саботажни действия. Вчера чешкият му колега Петър Фиала заяви, че Русия може да стои зад опита за подпалване на градски автобуси в Прага през миналата седмица.

Срещата на върха на държавите от формата Б9 се провежда преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли, отбелязва Ройтерс.

„Очакваме, че решенията на срещата на върха във Вашингтон ще насърчат пълната оперативна съвместимост на Украйна с НАТО и ще изградят осезаем мост за нейното членство в алианса“, заявиха тримата президенти.

„По пътя към срещата на върха във Вашингтон ние сме решени заедно със съюзниците да постигнем съгласие по съществен пакет с помощи, включително по всеобхватната роля на НАТО в подкрепа на присъщото право на самозащита на Украйна и ангажимент за осигуряване на устойчива дългосрочна финансова подкрепа“, се казва още в съвместното им изявление.