понеделник, 20 май, 2024 година.

Според ръководителя на назначената от Русия администрация в окупираната част от Харковска област Виталий Ганчев руските въоръжени сили се готвят да превземат населения пункт Липци, разположен на около 30 километра северно от Харков, втория по големина град в Украйна, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Русия отвори нов фронт във войната си срещу Украйна, преминавайки в настъпление през границата си в Харковска област в североизточната част на Украйна с малка група от високомобилни части. Това накара Украйна да прехвърли подкрепления от други сектори на отбраната, а президентът ѝ Володимир Зеленски да отложи пътуванията си в чужбина с оглед на влошената ситуация на бойното поле. Според Киев в момента се водят също и ожесточени бойни действия в граничния град Вовчанск край Харков.

„Несъмнено това е най-важният град, който сега е напът да бъде освободен напълно“, заяви Ганчев. Той допълни, че руските сили вече се приближават до Липци – населен пункт, намиращ се на един от основните пътища към Харков.

„Следва селището Липци. Нашите момчета са вече в покрайнините му. Започваме работа по освобождението му. Авиацията и артилерията действат постоянно, няма да се спрат“, заяви Ганчев.

Въоръжените сили на Украйна съобщиха днес, че отбраната им е накарала руските сили да намалят скоростта на настъплението си в Харковска област.