понеделник, 22 юли, 2024 година.

Руската федерална служба за сигурност (ФСС) обяви днес, че е арестувала няколко руснаци, обвинени в държавна измяна или участие в терористична организация в полза на Украйна, предаде Франс прес.

В Томска област в Западен Сибир за държавна измяна са арестувани двама жители, обвинени в превеждане на пари на украинските въоръжени сили, се казва в изявление на местното подразделение на ФСС, цитирано от ТАСС.

Установено е, че заподозрените са „извършили преводи по банкови сметки в полза на украинските въоръжени сили“, се казва в изявлението, но не се дават повече подробности.

Други двама руснаци, на 19 години, са били арестувани в Мордовия, в централната част на Русия, като ФСС ги обвинява, че са заснели местна „стратегическа инфраструктура“ и след това са предали кадрите на Украйна за евентуални атаки с дронове.

Двамата младежи „са направили снимки и видеоклипове на стратегически обекти в Саранск“, столицата на Мордовия, „и са планирали да заминат за Украйна /…/, за да участват в боеве срещу руските въоръжени сили“, съобщи местното управление на ФСС, цитирано от ТАСС.

Според същия източник е започнало разследване за тяхно „участие в дейността на терористична организация“.

В Брянска област на границата с Украйна по обвинение в „участие в терористична организация“ и „държавна измяна“ е арестуван местен жител, заподозрян в подготовка на нападение срещу военно окръжие по заповед на „проукраинска терористична“ организация, съобщава ФСС, цитирана от руските новинарски агенции.

И накрая, днес в списъка на издирваните от Русия лица беше включена и руската журналистка Залина Марченкулова, обвинена в „оправдаване на тероризма“ и понастоящем пребиваваща в Германия, съобщиха руските информационни агенции.

Журналистката е обвинена, че е правила в публикации „Телеграм“, които според разследващите оправдават бомбения атентат в кафене в Санкт Петербург, при който през април 2023 г. загина блогърът Владлен Татарски, който подкрепяше руската инвазия в Украйна.

Заведените от руските власти дела за „шпионаж“ или „държавна измяна“ се умножиха през последните години в Русия, особено след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г., посочва АФП.