вторник, 23 април, 2024 година.

Съветът на федерацията, горната камара на руския парламент, прие обръщение към ООН, парламентите по света и междупарламентарни организации във връзка с 25-ата годишнина от бомбардировките на НАТО в Югославия, в което ги призова да осъдят „тази незаконна военна операция и да изправят отговорните пред правосъдието“, съобщи ТАСС.

„Камарите на Федералното събрание на Руската федерация се обръщат към ООН, международните парламентарни организации и парламентите на чуждестранни държави с призив да осъдят военната операция на страните от НАТО срещу Югославия, да противодействат на опитите за изкривяване на историческата истина за трагичните събития от 1999 г. в интерес на колективния Запад, да предприемат мерки за привличане на държавите-членки на Северноатлантическия пакт към международноправна отговорност за агресията срещу Съюзна република Югославия“, се казва в призива.

В призива се отбелязва, че войските на страните-членки на НАТО масово са използвали боеприпаси с обеднен уран, което е нанесло непоправими щети на околната среда и е провокирало увеличаване на броя на раковите заболявания в региона.

Руските депутати смятат, че безнаказаността на ударите на НАТО срещу Югославия е създала предпоставки за нови военни действия по света под прикритието на изявления за борбата „за ценностите на свободата и демокрацията“.

„Убедеността на колективния Запад в неговата непогрешимост и правото му да решава съдбата на други народи и държави доведе до култивирането на неонацистки режим в Украйна, който след преврата през 2014 г. пое курс на провеждане на политика на геноцид спрямо руското население и разгръщане на въоръжен конфликт на територията на тази страна“, се казва в документа, цитиран от ТАСС.

На 24 март 1999 г. НАТО предприе кампания на въздушни удари срещу тогавашна СР Югославия, с която сложи край на войната между сръбските правителствени сили и етническите албански сепаратисти в Косово.