петък, 24 май, 2024 година.

Пресечен е опит на киевския режим да извърши терористична атака, съобщиха от министерството

Руски системи за противовъздушна отбрана унищожиха над Крим американските оперативно-тактически ракети ATACMS на украинските въоръжени сили, казаха от руското министерство на отбраната, цитирани от руски медии.

„На 15 май 2024 г. около 23:00 ч. московско време е пресечен опит на киевския режим да извърши терористична атака с американски оперативно-тактически ракети ATACMS срещу пет оперативно-тактически цели на територията на Руската федерация ракети са унищожени от дежурни системи за противовъздушна отбрана над територията на Република Крим“, съобщиха от министерството.

„Екипажите на противотанковите оръдия МТ-12 „Рапира“ на Тулското гвардейско въздушно-десантно подразделение от Южната група войски унищожиха с точен огън група от пехотата на украинските въоръжени сили и склад за боеприпаси в района на Весели и Раздоловка в ДНР“, се казва още в доклада.

Руското министерство на отбраната уточни, че артилерийски парашутисти стрелят от закрити огневи позиции и унищожават пехотата на украинските въоръжени сили, която се крие в землянки и изоставени сгради.

„Две минути преди първия изстрел артилеристите получиха данни от разузнавачите с координатите на открития противник и неговия склад с боеприпаси. Парашутните артилеристи реагираха мигновено и изпратиха няколко осколочно-фугасни снаряда по координатите, които точно поразиха целите, унищожавайки вражеската пехота“, казаха от военното ведомство.

Корекциите на огъня се извършват с помощта на дронове с термовизионна техника. „Всички координати се предават на нашите артилеристи, а те на свой ред поразяват противника маневри на подразделенията на Въоръжените сили на Украйна, а също така подпомага активните действия на нашите десантно-десантни групировки“, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Източинк Труд