вторник, 23 април, 2024 година.

ВСУ очакват масиран руски удар с 50 ракети от подводници в Черно море

Руските войски настъпват западно от село Тоненкое по посока линията Уманское-Нетайлово. Съдейки по кадрите от обективен контрол, през последните дни руските войски са понесли загуби, но са успели да напреднат до един и половина километра на ширина и дълбочина, пише „Рибар“, цитиран от „Фокус“.

Според данните на Telegram канала, Въоръжените сили на Украйна са предприели опити за контраатака с по няколко бронирани машини в района южно от Уманское, но са попаднали под масиран огън и са се върнали на изходни позиции, губейки една военна машина.

„Мъглата на войната“ в района на Семьоновка малко се разсея, отбелязват от „Рибар“: от публикуваните видеоклипове е било възможно да се установи, че части на руските въоръжени сили са напреднали по река Дурная и са се закрепили в южните покрайнини на улица Централна . Все още не е известно кой контролира мрежата от окопи на подстъпите към селото.

В Бердичи, след скорошния щурм на украински позиции в центъра на селото, руските войски са напреднали с два километра на запад по улица Казберова: украинските сили вероятно са изтеглили част от силите си към Новобахмутовка. В Соловьово, на няколко километра северно от Бердичи, FPV дрон удари танк M1A1 Abrams: това е най-малкото петата поразена единица от този тип техника.

Русия е готова да използва крилати ракети „Калибър“ за нов масиран удар по Украйна. Това заяви в ефира на „Апостроф ТВ“ говорителят на оперативното командване „Юг“ на въоръжените сили на Украйна Наталия Гуменюк.

„Въпреки факта, че руснаците не могат да действат активно в Черно море, те все още имат ракетоносители, вече заредени с „Калибър“, в своите бази. Опасността остава висока. Заредени са 50 ракети“, заяви представител на южното командване на ВСУ.

Тя посочи общия брой на руските ракетоносители, който в момента „е девет единици, включително надводни и подводни кораби“.

Отбелязва се също, че „през последния месец врагът два пъти е поставил ракетоносители в готовност преди масирани атаки с дронове“ и руските въоръжени сили могат „да ги използват („Калибър“) по всяко време“.

„Всеки път премахваха подводните ракетоносци, което показва, че се страхуват от атаки на украински военноморски дронове и безпилотни летателни апарати. Очевидно е по-лесно да се защити подводница от този вид заплаха“, отбеляза Гуменюк.

Ден преди това тя посочи повишената активност на руските безпилотни самолети в Черно море, по-специално над района на Одеса.

В ефира на Телемаратона началникът на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов заяви на 31 март, че руската армия вероятно скоро ще използва крилати ракети „Калибър“ с морско базиране, за да удари Украйна, тъй като руските въоръжени сили „натрупват тези ракети от дълго време“.