четвъртък, 23 май, 2024 година.

Германското правителство определи като погрешно приемането в Грузия на спорния закон ограничаване на чуждестранното влияние върху гражданското общество и изрази надежда, че правителството в Тбилиси ще промени позицията си, предаде ДПА.

„Припомняме на грузинското правителство ангажимета му от 2023 г. да оттегли безусловно този закон“, заяви днес в Берлин заместник правителственият говорител Волфганг Бюхнер. „Споделяме загрижеността, че с този закон грузинското правителство се отдалечава от курса си към членство в ЕС“, допълни той.

Грузия има статут на кандидат-член в ЕС от края на миналата година. Въпреки продължаващите от седмици масови протести, управляващото мнозинство на партия „Грузинска мечта“ вчера одобри спорния закон, който изисква финансираните от чужбина организации да се регистрират като „чуждестранни агенти“.

Бюхнер подчерта, че германското правителство продължава да подкрепя Грузия по пътя ѝ към Европейския съюз. „Все още приемаме този път за отворен. Все пак той е обвързан с много ясни изисквания, които всеки кандидат трябва да изпълни. Няма да има отстъпки по този път. От Грузия зависи да поеме по този път, но той изисква ясни реформи и спазване на общите ценности“, допълни той.