събота, 18 май, 2024 година.

Апелативният съд в Будапеща определи вчера гаранция за италианка, която е в затвора в Унгария за предполагаемо нападение срещу десни екстремистки демонстранти миналата година, предаде ДПА.

Лявата активистка Илария Салис – 39-годишна учителка от Милано, ще бъде освободена условно в Будапеща, ако бъде внесена гаранция от 16 милиона форинта (45 000 долара) в рамките на три месеца, се казва в прессъобщение на съда.

Унгарската прокуратура обвинява Салис и германец, който също е подсъдим по това дело, в групово левичарско нападение и нараняване на група десни екстремисти през февруари 2023 г.

Италианката е заплашена от 11 години затвор. Германецът – 29-годишент младеж, беше осъден на три години затвор през януари. Той се е признал за виновен.

Учителката от Милано се самоопределя като антифашистка. Нападнатата дясна група искала да отбележи годишнина от акция на хитлеристки щурмоваци и унгарски войници през 1945 г.

Миналия месец беше обявено, че Салис ще се кандидатира с листата на италианските Зелени и левицата на европейските избори на 9 юни.

През 15-е месеца откакто е задържана Салис критикува условията в унгарския следствен арест. В началото на процеса през януари тя беше изправена пред съда окована.

Това доведе до дипломатическо напрежение между Рим и Будапеща и през януари Италия извика унгарския посланик в Рим по този повод.

Съгласно вчерашното решение на съда, Салис трябва да остане под домашен арест в Будапеща, с електронна гривна на глезена, до края на делото след евентуалното й освобождаване под гаранция.