сряда, 21 февруари, 2024 година.

Само продължаването на военния натиск ще позволи освобождаването на всички заложници, държани в ивицата Газа, заяви днес премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, цитиран от световните агенции.

Това изявление той направи след среднощна операция в Рафах, в южната част на палестинския анклав, при която бяха освободени двама израелски заложници.

„Само ако военният натиск продължи до пълна победа, това ще доведе и до освобождаването на нашите заложници. Няма да пропуснем нито една възможност да ги върнем у дома“, се казва в изявление на израелския лидер. В него той приветства израелските военни, които нарича „нашите храбри воини“ заради тяхната смела операция през нощта, при която бяха освободени двамата заложници.

По-рано днес Франс прес съобщи, като се позова на министерството на здравеопазването на „Хамас“ в ивицата Газа, че при ударите по време на операцията са загинали около 100 палестинци.

Според агенция Ройтерс, която се позовава на същото палестинско ведомство, при ударите са били убити най-малко 67 палестинци.

Здравното министерство в ивицата Газа съобщи днес, че от началото на войната жертвите в анклава са вече 28 340, а ранените – 67 984.