петък, 24 май, 2024 година.

Министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич подписа договор с компанията Афинити глобъл дивелъпмънт (Affinity Global Development) за преустройство на комплекса на някогашния генерален щаб на югославската армия, разрушен при бомбардировките на НАТО срещу тогавашната Съюзна република Югославия (СРЮ) през 1999 година, съобщава БТА, като цитира сръбските медии.

Компанията Афинити глобъл димелъпмънт е собственост на Джаред Къшнър, зет на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, отбелязва Радио Свободна Европа.

Обектът се намира в центъра на Белград и преди там се е помещавал Съюзният секретариат за народна отбрана. Той беше бомбардиран в нощта на 29 април 1999 г. и отново на 7 срещу 8 май 1999 г., при ударите на НАТО срещу СРЮ, които сложиха край на конфликта в Косово (1998-1999 г.) между режима на Слободан Милошевич и косовски албански бойци

„Сръбското правителство избра за партньор в това начинание представителната американска компания, която ще инвестира в ревитализацията на комплекса на бившия Съюзен секретариат за народна отбрана,“ заяви Весич след подписването на договора вчера.

На 15 март Къшнър написа в социалната мрежа Екс, че e развълнуван да сподели с обществеността изображения на предварителния дизайн на проектите за строителство на албанското крайбрежие и в центъра на Белград.

Весич уточни, че правителството не е продало терена, на който са останките на сградите, бомбардирани през 1999 година, а се отдава под наем за 99 години, отбелязва агенция Бета.

„Инвеститорът е поел задължението, че ако не завърши инвестицията в срока, определен в договора, ще върне земята и това, което ще бъде построено на Република Сърбия без компенсация. Земята остава собственост на Република Сърбия“, каза още министърът.

По думите му инвеститорът има задължението да построи върху същия парцел мемориален комплекс, посветен на всички жертви на бомбардировките на НАТО срещу СРЮ.

„Мемориалният комплекс ще бъде финансиран от инвеститора и ще бъде собственост на Република Сърбия“, подчерта Весич.

Проектът на бъдещия Мемориален комплекс ще бъде определен чрез международен публичен архитектурен конкурс.