понеделник, 20 май, 2024 година.

САЩ ще предоставят на Украйна 2 милиарда долара военно финансиране, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън на обща пресконференция в Киев с украинския външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

„Ще предоставим допълнителни 2 млрд. долара чуждестранно военно финансиране за Украйна. Обединихме ги в първия по рода си фонд за отбранителни предприятия“, каза Блинкън.

Фондът ще осигури оръжия за Украйна още днес, ще инвестира в нейната отбранителна индустриална база и ще финансира закупуването на военно оборудване от други държави, допълни американският държавен секретар.

Представител на САЩ съобщи, че 1,6 млрд. долара от планираните 2 млрд. долара са заделени в законопроекта за допълнително финансиране, подписан от президента на САЩ Джо Байдън миналия месец, а останалите 400 млн. долара са от съществуващите фондове за чуждестранно военно финансиране, които още не са разпределени.

Блинкън подчерта, че подкрепата за Украйна идва в „критичен момент“, тъй като страната е изправена пред подновено руско нападение.