четвъртък, 23 май, 2024 година.

Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 милиарда долара военна помощ, обяви държавният секретар Антъни Блинкън в Киев. Средствата ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна, поясни Блинкън на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Според различни източници руските части контролират вече над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области. Обстановката във Вовчанск на границата с Русия е много сложна, потвърди говорител на армията.

Проф. Михаил Станчев: Май и юни ще са критични за Харков, зависи от американската помощАмериканската военна помощ се фокусира върху изпращането в Украйна на системи „Пейтриът“ и други системи за противовъздушна отбрана, заяви Антъни Блинкън.

Руските войски заемат позиции по улиците на украинския граничен град Вовчанск в Харковска област, потвърди говорител на украинската армия. Според кореспонденти на западни медии в северната част на града се водят сражения. По-рано генералният щаб на украинката армия съобщи, че изтегля войските в два района в Харковска област – около Вовчанск и Лукянци. В същото време военните предупреждават, че Русия струпва войски и по границата със Сумска област, вероятно в подготовка за нова атака.

От руското министерство на отбраната съобщиха, че са били свалени 10 ракети АТАКМС над Крим, изстреляни от Украйна тази нощ. Украински дронове са били обезвредени в Белгородска, Курска и Брянска област.

Заради усложнената обстановка на фронта украинският президент Володимир Зеленски е отложил всичките си предстоящи посещения в чужбина. А съветникът му Михайло Подоляк нарече „лицемерни“ коментарите на руския президент Владимир Путин относно възможни преговори за войната в Украйна.

В навечерието на визитата си в Пекин руският президент заяви, че подкрепя мирния план на Китай от 12 точки и изтъква, че Пекин разбира причините за кризата в тяхната цялост.

Владимир Путин подкрепя плана на Китай за конфликта в Украйна

„Русия е отворена към диалог“, заявява Путин пред китайската информационна агенция „Синхуа“. Американският държавен секретар Антъни Блинкън също коментира изявлението на Путин с думите, че ако Русия наистина искаше да води преговори, Украйна със сигурност нямаше да откаже.