понеделник, 20 май, 2024 година.

Това е вълк единак, който се е радикализирал в последно време след президентските избори, каза Ещок за нападателия

Състоянието на простреляния словашки министър-председател Роберт Фицо остава тежко, а лекарите правят всичко възможно за стабилизирането му, съобщи словашкият вицепремиер и министър на отбраната Роберт Калиняк, цитиран от агенциите, предава БТА.

„Състоянието на Роберт Фицо остава тежко, лекарите правят всичко възможно да го стабилизират“, каза той. „Засега не можем да кажем, че ситуацията се развива положително и че животът му е вън от опасност. Раните са много тежки“, добави Калиняк.

Извършителят на покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо е действал сам, съобщи от своя страна вътрешният министър Матуш Шутай Ещок. Нападението е било предварително планирано, уточни той.

Ещок потвърди, че атаката е била политически мотивирана, а заподозреният е участвал и в антиправителствени протести.

Предполагаемият нападател е посочил като причини за стрелбата политиките на правителството по отношение на прокуратурата и медиите, каза вътрешният министър.

„Това е вълк единак, който се е радикализирал в последно време след президентските избори“, каза Ещок.

Полицията вече е повдигнала обвинения за опит за убийство срещу задържания, които е 71-годишен словашки гражданин. „Словашката полиция работи по една версия за нападението и заподозреният е обвинен в опит за предумишлено убийство“, каза още вътрешният министър.