петък, 24 май, 2024 година.

Състоянието на премиера на Словакия Роберт Фицо остава тежко, а лекарите правят всичко възможно за неговото стабилизиране, каза вицепремиерът и министър на отбраната Роберт Калиняк след заседания на Държавния съвет за сигурност и на правителството, цитиран от световните агенции.

„Състоянието на Роберт Фицо остава тежко, лекарите правят всичко възможно за стабилизиране на пациента“, каза той. „Все още не можем да обявим, че ситуацията се развива в положителна насока и че животът му е извън опасност. Раните са много тежки“, добави Калиняк.

Извършителят на покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо е действал сам, съобщи от своя страна вътрешният министър Матуш Шутай Ещок. Нападението е било предварително планирано, уточни той.

Ещок потвърди, че атаката е била политически мотивирана, а заподозреният е участвал и в антиправителствени протести.

Предполагаемият нападател е посочил като причини за стрелбата политиките на правителството по отношение на прокуратурата и медиите, каза вътрешният министър.

„Това е вълк единак, който се е радикализирал в последно време след президентските избори“, каза Ещок.

Полицията вече е повдигнала обвинения за опит за убийство срещу задържания, които е 71-годишен словашки гражданин.

„Словашката полиция работи по една версия за нападението и заподозреният е обвинен в опит за предумишлено убийство“, каза още вътрешният министър.