петък, 12 юли, 2024 година.

Няколко високопоставени европейски официални представители се срещнаха със съветник на Доналд Тръмп по външната политика по време на провеждащата се тази седмица среща на върха на НАТО във Вашингтон на фона на подготовката от страна на съюзниците на САЩ за евентуалното преизбиране на бившия президент на предстоящите избори през ноември, предаде Ройтерс.

Кийт Келог, пенсиониран генерал-лейтенант, който е бил началник на щаба на Съвета за национална сигурност на Тръмп, заяви пред Ройтерс, че през последните дни се е срещнал с няколко европейски официални представители, включително с няколко външни министри. Той не разкри самоличността чуждестранните служители, нито какво е било обсъждано по време на разговорите им.

Келог, който поддържа редовни контакти с Тръмп, подчертава, че не говори от името на бившия президент, нито на неговата кампания.

Въпреки това европейските официални представители са в търсене на всякаква информация, която могат да получат за външната политика на Тръмп, в случай че той победи президента от Демократическата партия Джо Байдън на изборите на 5 ноември. През последните месеци чуждестранните дипломати са се срещали неведнъж с представители на администрацията на Тръмп от периода му като президент (2017-2021 г.), отбелязва Ройтерс.

Сред основните опасения на европейските лидери е свързан с това как Тръмп ще се справи с войната в Украйна, както и с отношенията на Вашингтон с НАТО. Бившият президент и неговите съюзници изразиха скептицизъм по отношение на изпращането на повече помощи за Украйна, а Тръмп многократно е критикувал страните от НАТО, че харчат твърде малко за отбрана.

Катастрофалното представяне на Байдън по време на дебата в края на миналия месец изглежда е увеличило шансовете на Тръмп за победа. Бившият президент води пред Байдън с 2,1 процента в национален мащаб, според усреднените стойности на социологическите проучвания, поддържани от уебсайта „FiveThirtyEight“, докато Байдън се радваше се на малка преднина преди дебата, отбелязва Ройтерс.

Въпреки че Келог не разкрива с кого се е срещнал, в понеделник той публикува кадри в платформата „Екс“ на това, което описва като „неофициална дискусия“ с председателя на Върховната рада (украинският парламент) Руслан Стефанчук.

През юни Ройтерс съобщи, че Келог заедно с друг съветник на Тръмп са представили на бившия президент план за прекратяване на войната в Украйна, отчасти чрез поставяне на условие за всяка бъдеща помощ за Киев, ако украинските лидери се съгласят да седнат на масата за мирни преговори с Москва.

Трима други бивши служители на Тръмп по въпросите на външната политика заявиха пред Ройтерс, че са били потърсени от европейски делегации за разговори по време на срещата на върха на НАТО, но тези разговори не са се състояли, най-вече поради логистични причини. Европейските представители са пожелали анонимност.

Отделно от това министър-председателят на Република Северна Македония Християн Мицкоски се срещна с Ричард Гренел, бивш и.д. директор на Националното разузнаване на САЩ при Тръмп, показва снимка, публикувана в профила на Мицкоски във „Фейсбук“.