сряда, 21 февруари, 2024 година.

Прокурорът по делото за терористичния бомбен атентат от 13 ноември 2022 г. край площад „Таксим“ в Истанбул, при който загинаха 6 души, а 99 бяха ранени, поиска днес от съда да наложи на заподозряната Ахлам Албашир за поставянето на бомбата седем доживотни присъди и до 3009 години затвор за седем различни престъпления, предаде турската частна телевизия НТВ.

Прокурорът представи днес становището си пред съда в Истанбул, който гледа делото. На заседанието присъстваха деветима подсъдими, от които осем се намират в ареста, в т.ч. Ахлам Албашир. Някои от заподозрените участваха чрез система за видеоконферентна връзка, посочва Анадолската агенция.

Обвинителният акт по делото включва общо 123 обвиняеми във връзка с атентата, като за 36 от тях прокурорът е отправил искане да бъдат осъдени за престъпления като: нарушаване целостта и единството на нацията, създаване и ръководене на въоръжена терористична организация, извършване на планирано масово убийство, незаконно притежание на взривни материали и др.

Най-тежка е исканата присъда за терористката от сирийски произход Ахлам Албашир, която оставя бомба на пешеходния булевард „Истиклял“ в Истанбул, една от най-оживените точки в града. За двадесет други задържани в рамките на съдебния процес също са поискани присъди с тежки наказания, посочва НТВ.

„Не знаех, че в чантата има бомба. Казаха ми просто да снимам. Не мога да спя нощем като се сетя за загиналите хора. Няма да възразя срещу решението, дори то да бъде смъртно наказание. Готова съм да отида в Сирия, за да съдействам за залавянето на извършителите, които избягаха“, е заявила Албашир в своя защита.

Прокурорът е поискал също досиетата на десет укрили се обвиняеми да бъдат отделени от съдебния процес. В същото време той предлага петима обвиняеми да бъдат освободени след оттегляне на обвиненията срещу тях.

Заседанието ще продължи на 15 април, за да се даде възможност на всички обвиняеми да отправят своите възражения срещу становището на прокурора и да се защитят.

Според информацията на вестник „Милиет“ терористичното нападение на централния булевард „Истиклял“ в Истанбул е било извършено от клетка на групировката „Сирийците“, която според турското разузнаване е нова структура в сирийските сили СЗН и ПДС, които се считат за свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС.