четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Седем души бяха ранени днес в руския град Шебекино край границата с Украйна, четирима от тях при експлозия на мина, а останалите трима – при украински обстрел, съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков, цитиран от Франс прес.

„Четирима души са се натъкнали на мина в град Шебекино, сред които трима служители на териториалната отбрана и служител на телевизионния канал „Россия-24“, написа губернаторът в „Телеграм“.

По думите му операторът на телевизионния канал е бил откаран в болника „в тежко състояние“, като е бил „ранен от шрапнел в корема и лявото рамо“.

Един от останалите трима пострадали е „откаран в болница с линейка“, а на другите двама е „оказана медицинска помощ“, допълни Гладков.

Шебекино е град с 40 000 жители, разположен близо до границата с Украйна, на по-малко от 100 км от Харков, който е вторият по големина украински град.

Белгородска област, в която се намира Шебекино, редовно е подлагана на обстрел при украински атаки, като Киев твърди, че взема на прицел военни обекти на руска територия, които се използват от армията на Русия за нанасяне на удари по украинските градове и енергийна инфраструктура. Тези украински нападения редовно причиняват жертви сред мирното население, посочва АФП.