вторник, 23 април, 2024 година.

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев каза, че „украинските специални служби“ стоят зад смъртоносната стрелба на концерт край Москва миналия месец и че Украйна е под контрола на САЩ, предадоха световните агенции.

„Опитват се да ни натрапят, че терористичният акт е извършен не от киевския режим, а от привърженици на радикалната ислямска идеология, може би членове на афганистанския клон на „Ислямска държава“, каза Патрушев по време на визита в казахстанската столица Астана, където присъства на 19-ата годишна среща на секретарите на съветите по сигурността на страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество, съобщават руски медии.

„Много по-важно е обаче бързо да се установи кой е клиентът и спонсорът на това чудовищно престъпление. Следите му водят до украинските специални служби. Но всички знаят, че киевският режим не е независим и е напълно контролиран от САЩ. Необходимо е също да се има предвид, че ИД, „Ал Каида“ и други терористични организации са създадени от Вашингтон“, подчерта той и припомни, че „престъпниците, извършили това масово убийство, както и техните съучастници“ са били арестувани при опит за пробив на руската държавна граница, където се е подготвял „прозорец за преминаването им в Украйна“.

Патрушев не предостави доказателства за поредното твърдение на Русия за украинско участие в нападението.

Украйна отрече да има нещо общо с атаката, при която загинаха най-малко 144 души, а САЩ заявиха, че екстремистите на „Ислямска държава“ носят отговорността за нея.