събота, 20 април, 2024 година.

Николай Патрушев не предостави доказателства за твърдението си

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев каза, че „украинските специални служби“ стоят зад смъртоносната стрелба на концерт край Москва миналия месец и че Украйна е под контрола на САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

„Опитват се да ни натрапят, че терористичният акт е извършен не от киевския режим, а от привърженици на радикалната ислямска идеология, може би членове на афганистанския клон на „Ислямска държава“, каза Патрушев по време на визита в казахстанската столица Астана, където присъства на 19-ата годишна среща на секретарите на съветите по сигурността на страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество, съобщават руски медии.

„Много по-важно е обаче бързо да се установи кой е клиентът и спонсорът на това чудовищно престъпление. Следите му водят до украинските специални служби. Но всички знаят, че киевският режим не е независим и е напълно контролиран от САЩ. Необходимо е също да се има предвид, че ИД, „Ал Каида“ и други терористични организации са създадени от Вашингтон“, подчерта той и припомни, че „престъпниците, извършили това масово убийство, както и техните съучастници“ са били арестувани при опит за пробив на руската държавна граница, където се е подготвял „прозорец за преминаването им в Украйна“.

Патрушев не предостави доказателства за поредното твърдение на Русия за украинско участие в нападението.

Украйна отрече да има нещо общо с атаката, при която загинаха най-малко 144 души, а САЩ заявиха, че екстремистите на „Ислямска държава“ носят отговорността за нея.