сряда, 21 февруари, 2024 година.

Мобилният интернет в Сенегал беше спрян днес, след като беше обявена забраната на планиран протест срещу отлагането на президентските избори. Това е втората подобна забрана от началото на кризата, предаде Франс прес.

„Поради разпространението в социалните мрежи на подривни послания на омразата, които вече провокираха свързани с насилие демонстрации, мобилните интернет данни са спрени този вторник, 13 февруари“, се казва в изявление на сенегалското министерство на телекомуникациите.

Достъпът до мобилни данни вече беше блокиран преди осем дни, когато в парламента се приемаше законът за отлагане на президентските избори от 25 февруари за 15 декември и за удължаване на мандата на досегашния президент Маки Сал. Това решение беше остро критикувано от правозащитници и партньори на Сенегал, като САЩ и ЕС, отбелязва АФП.

Интернет беше възстановен на следващия ден. В петък и събота при демонстрации, потушени от силите за сигурност, загинаха трима души, много бяха ранени и бяха нанесени големи материални щети.

Ограниченията на достъпа до интернет вече са обичайно явление в редица държави с цел ограничаване на протестите. Сенегал прибягна до това през юни 2023 г. по време на период на размирици.

Организаторите на протеста съобщиха, че ще го отложат след налагането на забраната, за да спазят закона. „Това е проблем на графика, затова ще го променим“, заяви Малик Диоп, координатор на групата, призовала за протести.