понеделник, 15 април, 2024 година.

Южна Корея разследва кораб, обвиняван в нарушаване на наложените от ООН санкции срещу северната ѝ съседка, предаде Франс прес, като цитира изявление на южнокорейското външно министерство, след като беше съобщено за залавянето на кораба.

Миналия четвъртък Русия наложи вето на проекторезолюция, удължаваща с една година мандата на комисията от експерти, натоварени с прилагането на санкциите на ООН.Това доведе до разпадането на системата за наблюдение на санкциите на световната организация срещу Пхенян и ядрената му програма, на фона на разследване за предполагам трансфер на оръжие между Москва и Пхенян.

Според южнокорейската агенция Йонхап, Сеул е поставил под свой контрол 3000-тонен товарен кораб, известен с името DEYI, който няма регистрация в нито една страна по света. Той е бил превзет, докато е бил на път от Северна Корея към Русия, минавайки покрай Китай, добавя южнокорейската агенция, като се позовава на източници в силите за сигурност.

„Нашето правителство води разследване, базирано на тясно сътрудничество със САЩ, на предполагаемите нарушения, извършени от кораба, на резолюциите за санкциите от Съвета на сигурност на ООН“, се казва в изявлението на външното министерство.

Поради продължаващото разследване не се съобщават повече подробности.

Агенция Йонхап предаде, че на борда е имало 13 души, включително капитан китаец и членове на екипажа от Индонезия.