четвъртък, 18 юли, 2024 година.

На онлайн заседание на правителството на Северна Македония са приети препоръки, свързани с високите температури, от които страната е обхваната в последните дни. Очаква се през уикенда и следващата седмица температурите в страната да достигнат до 42 градуса по Целзий.

Правителството препоръчва за периода от 12 до 18 юни бременните жени и хората над 60 години да се освободят от трудови задължения, работодателите да реорганизират работата на строителните работници и работещите навън така че да се избегнат физически дейности на открито между 11 и 17 часа, а в тези часове и децата в детските градини да останат на закрито.

Според хидрометеорологическата служба в Сверна Македония регионът е под влиянието на много топла въздушна маса от северните части на Африка. Данните на службата показват, че ултравиолетовият (UV) индекс ще бъде с висока стойност, а през нощта високите температури няма да паднат под 20 градуса, което се определя като „тропически нощи”.

Заради горещините температурата на водата на Дойранското езеро е 30 градуса, на Преспанското – 28,5, а на Охридското езеро – 26,5 градуса.

От спешната медицинска помощ в Скопие информират, че в последните дни има увеличение на сигналите за прилошавания и препоръчват между 11 и 17 ч. хората да избягват да стоят на слънце и да носят вода със себе си.