четвъртък, 20 юни, 2024 година.

На изборите за Европейски парламент гласоподавателите ясно подкрепиха партиите, които подкрепят Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от ДПА.

„Европейските избори донесоха ясни резултати. Преобладаващото мнозинство от гражданите подкрепят партии, които също са съгласни, че Украйна трябва да бъде подкрепена“, заяви Шолц, застанал редом до украинския президент Володимир Зеленски на конференция в Берлин.

Германският канцлер Олаф Шолц също изрази предпазлив оптимизъм по отношение на мирната конференция за Украйна, която ще се проведе в Швейцария по-късно този месец.

„Там ще обсъдим принципите за справедлив и траен мир“, заяви Шолц. „Това все още не са преговори за прекратяване на войната, защото за това Путин ще трябва да покаже, че е готов да прекрати бруталната си кампания и да изтегли войските си“, каза Шолц.

„Но може би може да се намери начин да се започне процес, по време на който един ден Русия също ще заеме място на масата за преговори“, добави Шолц. Той обяви също, че скоро Германия ще изпрати допълнителни системи за противовъздушна отбрана на Украйна и се надява други държави да се присъединят към германската инициатива, предаде Укринформ.

„През следващите седмици и месеци ще доставим третата система „Пейтриът“, както и система за противовъздушна отбрана „Ирис-Т“, „Гепард“, ракети и артилерийски боеприпаси“, каза Шолц.

Той се обърна към присъстващите с призив да помогнат на Германия в инициативата ѝ за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна „по всички възможни начини“.

Шолц нарече споразумението за сигурност, подписано между Германия и Украйна, гаранция за бъдещето на Украйна и на ръководителите на предприятия, които работят или планират да работят в Украйна. Той заяви, че се надява на приток на частни капитали и добави, че търговията между двете страни не само не е намаляла, но се е увеличила значително в сравнение с предвоенните нива. Украйна е на първо място в света по отношение на гаранциите за нови инвестиции, предоставени от германското правителство, каза той.